Asiago on Kirde-Itaaliast pärit kõva juust, mis on tehtud pastöriseerimata lehmapiimast. Liigitub nn Šveitsi juustude (Swiss-type cheese) või Alpi juustude (Alpine cheese) alla.
Asiagost on kaks varianti: värske Asiago Pressato täispiimast ja laagerdatud Asiago d'allevo kooritud piimast. Laagerdatud Asiago juustu riivitakse salatitesse, lisatakse suppide, pastaroogade ja kastmete sisse. Värsket Asiago juustu pannakse viilutatud kujul panini ja võileibade sisse, see ka sulab hästi.
Kui täpsustatud ei ole, siis on silmas peetud laagerdunud juustu, mis nt USAs on laialdaselt saadaval. Laagerdunud Asiago on tugeva konsistentsiga, veidi vürtsika noodiga. Värske on kreemjas ja maheda maitsega, sulab kergesti.
21 grammi Asiago juustu = 4 sl ehk 60 ml peenelt riivitud juustu
Asiago koorikut EI sööda, nii et eemalda see enne riivimist/viilutamist. Kui paned juustu juustulauale, siis lase toatemperatuurini soojeneda. Muidu säilita juustu toidukilesse või vahariidesse mässituna külmkapis.
Vali alati terve juustutükk ja riivi ise. Juust peaks olema helebeež ja läbivalt väikeste augukestega.
Grana Padano, Parmgiano-Reggiano, Manchego
Loe veel: